Friday, February 11, 2011

PERNAH MAKAN KE?


Apakah ini? Sesuatu yg agak asing bagi kita orang Melayu. Mungkin bagi sesetengah org, jgnkan mkn tgk pun tak pernah agaknya. Kalau nak tahu, inilah arrowroot. Byk dijual di pasaraya menjelang Tahun Baru Cina. (Maaf ya, n3 ini agak terlewat jadi tak tahulah sama ada masih ada lagi dijual atau tidak). Kak Meen tergerak hati nak beli ari tu pun kerana hairan tengok nyonya2 yg berebut2 beli berkampit2, jadi kita pun menyibuk ler sama sampaikan diaorg pun pelik, hehehe. Dan ada yg baik hati bagi tips mcm mana nak pilih & masak arrowroot ni. Katanya pilih yg ada tangkai supaya sng nak pegang masa parut di alat pemarut (betul ke perkataan ni? Kak Meen panggil mandolin slicer)


Hah, inilah dia mandolin slicer tu. Arrowroot yg sudah dibersihkan dikupas kulitnya dan dihiris menggunakan mandolin slicer tu.


Inilah hasilnya setelah digoreng. Nmpk lebih kurang mcm kerepek kentang, tapi rasanya nyata berbeza. Tips utk menggoreng, jgn masukkan terlalu byk pada satu masa sbb takut nanti kepingan tu melekat satu sama lain. Katanya arrowroot ni sdp juga dimasak bersama ayam, daging, dll tapi k.meen tak pernah ler mencubanya.

No comments: